Od bobice do kafe.

Biljka kafa se uzgaja u područjima oko ekvatora. Preciznije, između 23 stepena severne i 25 stepeni južne geografske širine. Zimzeleno drvo kafe, sa svojim belim cvetovima čiji miris blago podseća na jasmin, lako raste do visine od 10 metara, ali se stalno orezuje na plantažama kafe da bi se olakšala nega i branje. Lokacija biljaka i vrste kafe imaju najveći uticaj na ukus. Biljka kafa je osetljiva i potrebni su joj intenzivna nega i idealni uslovi za rast. Zato se ona smatra primadonom među usevima. U okviru ove biljne grupe, samo dve vrste su od značaja širom sveta; one proizvode potpuno različite kafe. Zahtevna Arabika, koja raste na lokacijama iznad 1000 m i produktivnija i otpornija Robusta, koja raste u ravnicama i sadi se u oblastima ispod 1000 m.

Varijeteti kafe

Arabica

Robusta

Prerada

Vlažna prerada

Vlažna prerada je metoda koja oduzima mnogo vremena budući da zahteva dosta vode, pa se zbog toga uglavnom koristi u planinskim regionima sa višom nadmorskom visinom. Prvo se krupna prljavština odstrani sa svežih bobica kafe u kanalima za pranje; bobice se ponovo razvrstavaju i stavljaju se u pasirku. Pasirka odstranjuje pulpu sa zrna na takav način da ona ostaju neoštećena, sa ostacima pulpe, slojem sluzi i pergamentnom ljuskom (pergamino). Bobice se fermentiraju u kontrolisanoj sredini usled prirodnih enzima koji se nalaze u zrnu. Ovaj proces se zaustavlja čim pulpa i membrana mogu biti oslobođene sa pergamentne ljuske. Za kafu sa pergamentnom ljuskom (pergamino), zrna su sada oprana, iznova razvrstana i osušena. Sušenje se vrši ili na suncu ili pomoću mašina za sušenje. Prema klasifikaciji, „oprana“ zrna kafe su boljeg kvaliteta. Po pitanju ukusa, pažljivo oprana zrna sa pergamentnom ljuskom (pergamino) se odlikuju višim nivoom kiselosti, prepoznatljivom aromom i konzistentnim kvalitetom.

Polusuva prerada

Polusuva prerada je kombinovana metoda bez fermentacije. Kao i kod vlažne obrade, bobice se peru uz prethodno razvrstavanje, a veći deo pulpe se mašinski uklanja sa zrna. Umesto fermentacije u kontrolisanoj sredini, bobice se momentalno suše ili na suncu ili u mašinama. Preostala pulpa, membrana i pergamentna ljuska (pergamino) uklanjaju se pomoću pritiska i trenjem. Zelena kafa se naziva „pulped natural“ (zrna sušena sa pulpom na njima), „semi-washed“ (zrna tretirana poluvlažnom preradom) ili „semi-dry“ (zrna tretirana polusuvom preradom). Ova kafa je manje kisela nego kafa koja je tretirana vlažnom preradom pa samim tim ima blaži ukus.

Suva prerada

Ljuštenje, uklanjanje slojeva i razvrstavanje

Sirova kafa

Zahvaljujući intuitivnoj operativnoj logici aparata iz serije EQ.6 i ekskluzivnom sensoFlow sistemu za jedinstvenu aromu.

Na listu aparata

Dobro je znati

Sajam trgovine

Cuvée

Kafa sa visoravni

Faktori uživanja

U idealnom svetu, savršeno pržena kafa takođe zahteva savršenu pripremu. Ali na sastav svake kafe takođe utiču voda, mleko i šećer. Oni imaju svoje sopstvene arome i svojstva ukusa, koji bi, pod idealnim uslovima, trebalo da daju završni doprinos svakoj šoljici kafe.

Zdrava kafa