Varför startar inte tvättmaskinen?

Det kan finnas flera anledningar till varför tvättmaskinen inte startar ett program.

Följ rekommendationerna i nedanstående lista.

Vad ska du kontrollera om tvättmaskinen inte startar ett program?

• Barnlåset har aktiverats.
  • Luckan är inte ordentligt stängd.
  • Startknappen hålls nere för kort eller för länge.

Barnlåset har aktiverats.

Avaktivera barnlåset. Detta är ett av de vanligaste problemen som hindrar kunderna från att använda sina Siemens tvättmaskiner, men lyckligtvis kan det avaktiveras mycket lätt. Beroende på modell på din Siemens tvättmaskin finns det olika sätt som barnlåset kan avaktiveras, så att tvättmaskinen kan startas.

Avaktivera barnlåset på tvättmaskinen.

• När barnlåset är aktiverat kommer antingen en nyckelsymbol eller en ”CL”-symbol visas på displayen och alla tvättmaskinens knappar kommer att inaktiveras. Om du vill avaktivera barnlåset håller du ned Start-knappen i tre till fem sekunder. Då hörs ett pip och nyckelsymbolen försvinner.
  • Ett annat sätt att avaktivera barnlåset på vissa av Siemens tvättmaskinsmodeller är att trycka och hålla ned knapparna ”rpm” och ”finished in” samtidigt i cirka tre sekunder. Då hörs ett pip och nyckelsymbolen försvinner.
  • Om din Siemens tvättmaskin har en avancerad pekskärm, bör det finnas en upplyst fyrkantig knapp med en nyckelsymbol och ”3 sec” under den. Håll bara ned den här knappen i tre sekunder så blir knappen mörkare och ett pipljud indikerar att barnlåset har inaktiverats.

Siemens Vitvaror hur man avaktiverar barnlås på tvättmaskiner

I videon hittar du beskrivningen av vissa modeller

Se bruksanvisningen för att få veta mer om hur du aktiverar och avaktiverar barnlåset för din Siemens tvättmaskin och hur det ska användas.

Du kan låsa tvättmaskinen för att förhindra att de funktioner du har ställt in ändras av misstag.

• Barnlåset kan aktiveras oavsett maskinens status.
  • Barnlåset förblir aktivt, även när tvättmaskinen har stängts av. Innan du väljer nästa program se till att avaktivera barnlåset.
  • Om maskinen stängs av medan programmet är igång och barnlåset är aktiverat fortsätter programmet när maskinen slås på igen.
Siemens Vitvaror tvättmaskinsluckan inte ordentligt stängd

Luckan är inte ordentligt stängd.

Tvättmaskinen startar inte om luckan inte är ordentligt stängd. Stäng därför luckan ordentligt tills du hör ett klickljud. En överlastad tvättmaskinstrumma kan hindra luckan från att stängas ordentligt. Följ länken nedan för mer information om hur du fyller din tvättmaskin korrekt.

Kontrollera även om plagg fastnat mellan luckan och chassit.

Startknappen hålls nere för kort eller för länge.

För att starta ett program måste du trycka och hålla in startknappen något längre än de andra knapparna på tvättmaskinen, cirka 1–2 sekunder. En kort knapptryckning räcker inte. Om knappen hålls in för länge hörs ett dubbelt pipljud och tvättmaskinen startar inte. Detta förhindrar att ett program startas genom oavsiktlig kontakt med Start-knappen.

Har du följt tipsen men problemet kvarstår?

Om du har följt instruktionerna ovan men fortfarande har problem med din Siemens tvättmaskin kanske du ska låta en expert från Siemens ta en titt.

Boka en reparation online

Använd vår onlinebokning för att hitta en tid som passar dig.

Reparationsservice

Kontakta vår reparationsservice för att få mer information om Siemens Service och boka ett besök.

Vad tycker du om våra råd? Har dessa råd varit till hjälp?

Vi tar gärna emot din återkoppling.