Installatie-instructie voor Siemens wasmachine

Hulp en ondersteuning voor je apparaten

Hulp bij het installeren van je wasmachine

Siemens Huishoudelijke Apparaten biedt je hulp bij het installeren van je wasmachine.

Scroll voor inspiratie!

Volg de onderstaande instructies om je wasmachine te installeren.

Om te zorgen dat je Siemens-wasmachine goed en betrouwbaar werkt, moet deze correct zijn geïnstalleerd. Er zijn een paar punten waarop je moet letten om dit te bereiken. Je kan een vrijstaande wasmachine installeren met onze simpele stappen hieronder, maar als je niet zeker bent, moet je altijd contact opnemen met een gekwalificeerd installateur.

Gebruik de onderstaande informatie niet ter vervanging van de informatie in je installatiehandleiding.

Volledige informatie over het installeren en instellen van je wasmachine vind je in het documentatiemateriaal (gebruikershandleiding, installatie-instructies) bij je wasmachine.

Je nieuwe wasmachine instellen

Volg de onderstaande instructies om je wasmachine te installeren.

Om te zorgen dat je Siemens-wasmachine goed en betrouwbaar werkt, moet deze correct zijn geïnstalleerd. Er zijn een paar punten waarop je moet letten om dit te bereiken. Je kan een vrijstaande wasmachine installeren met onze simpele stappen hieronder, maar als je niet zeker bent, moet je altijd contact opnemen met een gekwalificeerd installateur.

Gebruik de onderstaande informatie niet ter vervanging van de informatie in je installatiehandleiding.

Volledige informatie over het installeren en instellen van je wasmachine vind je in het documentatiemateriaal (gebruikershandleiding, installatie-instructies) bij je wasmachine.

Bekijk de video voor tips bij het installeren van je Siemens wasmachine.

De machine plaatsen

Om te voorkomen dat de machine gaat 'wandelen', moet de wasmachine zo worden geplaatst dat zij stabiel staat. Dit betekent dat het oppervlak waarop deze wordt geïnstalleerd, stevig en horizontaal moet zijn. Zachte vloeren en vloerbedekkingen zijn daarom niet geschikt.

Als je de wasmachine op een sokkel installeert, moet je de voeten van het apparaat vastzetten met fixeerbeugels.

Heb je een plankenvloer, dan moet je de wasmachine indien mogelijk in een hoek plaatsen, op een waterbestendige houten plaat (van ten minste 30 mm dik) die stevig op de vloer is geschroefd.

Anders kan het apparaat gaan 'wandelen' en van de sokkel kantelen/vallen bij het centrifugeren.

Zodra de machine op haar plaats staat, verwijder je de vier transportbeveiligingen.

Visuele uitleg over het verwijderen van de transportbeveiligingen

Transportbeveiligingen verwijderen

De wasmachinetrommel is tijdens het transport met vier transportbeveiligingen (schroeven en hulzen) vastgezet. Het is heel belangrijk dat deze worden verwijderd voordat het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt. Ze bevinden zich aan de achterkant van het apparaat en worden verwijderd met een ringsteeksleutel. Vervang ze door de meegeleverde afdekkingen. Bewaar de transportbeveiligingen op een veilige plaats, mocht je de wasmachine in de toekomst willen transporteren.

Aansluiting op koudwaterleiding

Daarna moet je de koudwaterleiding en de afvoerwaterleiding aansluiten. Kijk in de installatie-instructies om deze leidingen te identificeren. Je moet de koudwaterleiding aansluiten op een koudwaterkraan die doorgaans blauw is gemarkeerd. Deze aansluiting is voor de toevoer van water naar het apparaat.

Je kan de watertoevoer stoppen door de kraan dicht te draaien. Sluit de koudwaterleiding aan op de koudwaterkraan, draai ze goed vast met de hand (in plaats van met gereedschap) en draai dan de kraan weer open. Zorg dat er geen knikken in de koudwaterleiding zitten.

Afvoerwateraansluiting

Er zijn twee opties voor de afvoerwateraansluiting, afhankelijk van het leidingwerk in je woning. Je kan ze aansluiten op een normale staande leiding die ten minste 30 cm hoog is om te voorkomen dat het afvoerwater terugstroomt in het apparaat, maar lager is dan het apparaat zelf.

Je vindt een van de twee afvoerwaterleidinghouders bijgeleverd, afhankelijk van het apparaat dat je aansluit.

Gebruik deze houder om de afvoerwaterleiding in positie vast te zetten.

Je kan de afvoerwaterleiding ook bevestigen aan een aansluiting onder het aanrecht. Onder het aanrecht zitten de afvoerwateraansluitingen voor het apparaat. Dit zijn zogenaamde sifons, waarvan er een aantal verschillende types zijn. Als je voor het eerst op de sifon aansluit, moet je een afdekkap verwijderen die dienst doet als stopper.

Controleer of er geen knikken in de leiding zitten en sluit de afvoerwaterleiding stevig aan op de sifon.

Elektrische aansluiting

Wasmachines moeten worden aangesloten op een standaard stopcontact voorzien van randaarde. Neem contact op met een gekwalificeerd installateur als je vragen hebt over de elektriciteit.

Siemens Huishoudelijke Apparaten – Uitleg over het horizontaal stellen van de wasmachine

De wasmachine horizontaal stellen

Vervolgens moet je met behulp van een waterpas controleren of het apparaat horizontaal staat. Dit is bijzonder belangrijk bij de installatie van een wasmachine om problemen te voorkomen met een lading die niet in balans is. Je kan de voeten van het apparaat verhogen of verlagen om het niveau van het apparaat af te stellen. Zorg er ook voor dat het apparaat stevig staat en niet kan schommelen. Als het apparaat schommelt, moet je de voeten bijstellen tot het volledig stabiel is.

Testen

Om de installatie af te ronden, schakel je het apparaat in en draai je een spoelprogramma waarbij je zorgvuldig controleert of er lekkages zijn. Als er geen lekkage is, zet je de wasmachine in haar uiteindelijke positie, waarbij je ervoor zorgt dat ze stabiel blijft.

Meer informatie nodig?

Contact opnemen met Siemens Huishoudelijke Apparaten of doorloop het documentatiemateriaal bij je apparaat.

Gebruikershandleidingen

Wil je de gebruikershandleiding doornemen? Hier vind je het documentatiemateriaal voor het volledige aanbod apparaten, inclusief een aantal gebruikershandleidingen, installatiehandleidingen en andere apparaatgerelateerde documenten.

Meer tips en trucs

Krijg meer informatie over regelmatig onderhoud, reinigen en ontkalken van je Siemens-wasmachine. En nog meer tips en trucs over hoe je jouw wasmachine optimaal laat werken en hoe je jouw kleren op de best mogelijke manier behandelt.

Contact opnemen met Siemens Service

Het vriendelijke, deskundige team van Siemens Huishoudelijke Apparaten staat klaar voor al je vragen over huishoudelijke apparaten van Siemens. Neem contact op als je vragen hebt over probleemoplossing, onderhoud of reparatie.